ulastirmasistemleri.com

Deprem Bölgesine 51,1 Milyar Lira Ulaşım Yatırımı: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Açıklamalarda Bulundu

Blog Image
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, deprem bölgesine yapılan 51,1 milyar liralık yatırımları açıkladı. Bağlantı yolları, demiryolu hatları ve iletişim altyapısına yönelik önemli gelişmeler kaydedildi.

Deprem Bölgesine 51,1 Milyar Lira Ulaşım Yatırımı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, deprem bölgesine bugüne kadar toplam 51,1 milyar lira harcama yapıldığını açıkladı. 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ulaştırma ve haberleşme altyapısına yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Bakan Uraloğlu, bu süreçte yapılan yatırımları ve gelişmeleri detaylandırdı.

Yol Ağının Yüzde 98’i Zarar Görmedi

Bakan Uraloğlu, 6 Şubat depremleri sonrasında 68 bin 550 kilometrelik yol ağının yalnızca yüzde 2’sinin hasar gördüğünü belirtti. Deprem bölgesindeki yol ağının büyük bir kısmı, herhangi bir zarar görmeden hizmet vermeye devam etti. Uraloğlu, “Depremin hemen ardından Karayolları Genel Müdürlüğümüz ile 4 bin 865 personel, 3 bin 284 makine ve teçhizatla çalışma yürüterek deprem sonrası trafikte aksamaların önlenmesi için gerekli tedbirleri aldık.” ifadelerini kullandı.

Bu süreçte, şehir içi trafiğin sağlanması ve arama kurtarma çalışmaları için yoğun çaba harcandığı belirtildi. Uraloğlu, “Bu kapsamda 8 ilde 26 ayrı kesimde toplam 336 kilometre uzunluğunda bağlantı ve imar yolunun, altyapılarıyla birlikte imalatlarına süratle başlanmış olup çalışmalar devam etmektedir.” dedi.

Demiryolu ve Havalimanı Çalışmaları

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, demiryolu ile bölgeye 450 yolcu treni ile 77 bin 974 yolcunun taşındığını açıkladı. Ayrıca, “171 tren ve 3 bin 164 vagonla bölgeye insani yardım malzemesi ile konteyner, iş makinası ve kömür gibi vatandaşlarımızın ve bölgemizin ihtiyacı olan her şeyin bölgeye ulaşmasını sağladık.” dedi.

Hatay Havalimanı’nda 3 bin metrelik pist çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirten Uraloğlu, “3 bin metre uzunluğundaki en geniş gövdeli uçakların dahi inebileceği şekilde yaptığımız pist çalışmalarına aralıksız devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Kalıcı Baz İstasyonları ve İletişim Altyapısı

Depremin yaşandığı ilk andan itibaren, 500’e yakın mobil baz istasyonu ve 3 bin 500’e yakın jeneratör bölgeye sevk edildi. Uraloğlu, “Bakanlığımız ile BTK tarafından yürütülen, özellikle afet ve acil durumlarda ilgili bölgeye sevk edilmek üzere hazırda bulundurulan 36 römork tipi mobil baz istasyonu ile ULAK Haberleşme A.Ş.’nin de hazır bulundurduğu dört mobil baz istasyonu Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman illerine yönlendirildi.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, deprem bölgesinin yeniden imar ve inşası kapsamında, haberleşme altyapıları için gerekli planlamaları yaparak bin 400’e yakın kalıcı baz istasyonu kurulmasını sağladı. Bu çalışmalar, bölgedeki iletişim sorunlarının giderilmesine yönelik önemli bir adım olarak değerlendirildi.

İnsani Yardım ve Destek Faaliyetleri

AFAD koordinasyonunda, depremin ilk 48 saatinde PTT’nin bin 618 tır ile deprem bölgesine malzeme gönderdiği belirtildi. Uraloğlu, “Ücretsiz yardım kargosu kampanyası kapsamında yurt içi ve yurt dışı kabul edilen 43 bin 350 adet yardım kolisi ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.” dedi.

Bu yardımların yanı sıra, deniz yoluyla da insani yardım malzemeleri bölgeye ulaştırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bölgeye denizyoluyla iş makineleri ve diğer yardım malzemelerini taşımak için ilk gemileri yüklemeye başladı. Bu süreçte, 3 yolcu gemisinde bin 800 depremzede konaklama imkânı sağlandı.